OHEISKOHTEET

 

Rautatierakentajien muistomerkki

Rautatienpuisto

Wäinö Aaltosen suunnittelema pronssinen muistomerkki paljastettiin rautateiden rakentamisen aloittamisen 100-vuotisjuhlien yhteydessä 4.3.1957. Mustaa gabroa olevassa jalustassa lukee teksti ”RAUTATEITTEMME RAKENTAJILLE 1857–1957”. Hyvinkään kaupungin sähkötoimi on vastikään valaissut teoksen uusin Louis Poulsenin valaisimin.

 

Musiikkiopiston talo

Hyvinkään musiikkiopisto, Hyvinkäänkatu 1

Rentto Oy uusi tämän vanhan funkkisunelman julkisivuvalaistuksen viime syksynä. Rakennus valmistui vuonna 1936 alkuaan Kansallis-Osake-Pankin liiketaloksi. Sittemmin kiinteistössä on sijainnut mm. autoliike ja kirjakauppa. Hyvinkään musiikkiopisto on toiminut tiloissa vuodesta 1974.

 

Kivikäärme

Läntinen yhdystie

Komean kivikäärmeen on suunnitellut Hyvinkään kaupunginpuutarhuri Marja Kärki ja toteuttanut konekuski Ari Nevala. Valaistuksensa käärme sai viime Halossa, ja sen suunnitteli ja toteutti kaupungin sähkötoimi.

 

Hyvinkää Express

Läntinen yhdystie

Hyvinkään kaupunki tilasi graffititaiteilija Jussi TwoSeveniltä ”liikkuvan teoksen” Talvisillan asuinalueen omakotitalojen suojaksi toteutettuun meluaitaan. Hyvinkää Expressiksi nimetyssä teoksessa veturi lähtee kasvamaan veturin osista kokonaiseksi veturiksi, kun teoksen ohi ajetaan Koneen kiertoliittymältä keskustaan päin. Teoksen mallina toimi koristeellinen veturi von Trapp, joka kulki Hangon radalla Hanko–Hyvinkää-väliä 28 vuoden ajan. Taideteos sai valaistuksensa vuosi sitten kaupungin sähkötoimen suunnittelemana ja toteuttamana.

 

Nuori äiti II

Kuningasvuorenkatu 17

Anneli Sipiläisen veistos sijaitsee hyvinkääläisen yksityiskodin pihapiirissä ja se pääsee oikeuksiinsa syyspimeällä Niina Koskelinin valaisemana. (Huomioithan, että Kuningasvuorenkadulla on käynnissä saneeraustyöt, joten teoksen näkee parhaiten kävelyreitiltä.)

 

Valaistuja leikkimaailmoja

hyvinkääläiset päiväkodit

Myös Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuspalvelut huomioi Halo-valoviikon toiminnassaan! Valaistuja leikkimaailmoja voi bongata Aamutuulen, Anttilantalon, Hakalantalon, Hiidenkiukaan, Kaupunkisillan, Kenttäkadun, Martin, Martinkaaren, Martintalon, Punaojan ja Talvisillan päiväkotien ikkunoissa. Leikkimaailmat löytääksesi kannattaa huolella kiertää mukana Halossa olevien päiväkotien ikkunoita!

 

HALO-liput

Jussinmäen lippusalossa, HYVA Oy Siltakatu 23

Tänä vuonna Hyvinkään Halo sai oman lipun! Suurin Halo-lipuista nousee Jussinmäen salkoon ja se valaistaan kohdevalaisimella Hyvinkääsalin katolta. Löydät lipun myös Hyvinkään vuokra-asuntojen kohteesta osoitteessa Siltakatu 23, jossa se on valaistu sg:n valaisimella (HOVDEN 23 W 15 ast). Lippuja saa tilata myös omaksi – lisätiedustelut ja tilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteella yrittäjät@hyvinkaa.fi.

 

 

OHEISOHJELMA

 

Proscreenin Halokärry / 28.10.–1.11.

Hyvinkään tori

Proscreenin liikutettavalla näytöllä pyörii Hyvinkään Halon videotaideteoskilpailujen satoa.

 

Hyvinkään Halo 2019 -valokuvanäyttely / 28.10.–1.11.

Willansilta, Kauppakeskus Willa, Hämeenkatu 9 / Hyvinkään taidemuseo, Hämeenkatu 3D

Pienimuotoiseen, maksuttomaan Hyvinkään Halo -valokuvanäyttelyyn on pyydetty kuvat niiltä kolmelta henkilöltä, jotka palkittiin heidän ottamistaan somekuvista vuoden 2019 Hyvinkään Halon yhteydessä. Lisäksi näyttelyssä on kuvakooste valokuvaaja Teemu Heikkilän Hyvinkään kaupungille ottamista kuvista viime vuoden tapahtumasta. Kuvat ovat nähtävillä sekä kauppakeskus Willassa että Hyvinkään taidemuseolla liikkeiden aukioloaikoina. Taidemuseolla piipahtaessa kannattaa samalla katsastaa Liz Westin torstaina 29.10. avautuva näyttely!

 

Hyvinkään kaupunginmuseon Varjoeläin-työpaja / to 29.10. klo 17.00–19.00

Hyvinkään kaupunginmuseo, Kauppakeskus Willa, Hämeenkatu 9

Kaupunginmuseo järjestää varjoeläintyöpajan lapsille ja vähän vanhemmillekin. Työpajassa kävijät pääsevät leikkimään valolla ja varjolla, ja kokeilemaan, miten eläinhahmojen tekeminen varjojen ja omien käsien avulla sujuu. Paikalla on myös mahdollisuus suunnitella omia diskopaperinukkeja, jotka liittyvät kaupunginmuseon Värikäs vuosikymmen -näyttelyyn.  Molemmat työpajat soveltuvat niin aikuisille kuin lapsiperheille. Työpajat toteutetaan Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelytilassa, jolloin myös turvavälien pitäminen onnistuu.

 

KIVIJALKAKAUPPIAIDEN HALO-TEMPAUS / to 29.10. illalla

hyvinkääläiset kivijalkakauppiaat

Valaistuskohteita kierrellessä voi välillä pistäytyä kivijalkakaupoissa! Hyvinkään kaupunkiyhdistyksen masinoimaan Halo-tempaukseen osallistuvat liikkeet ovat avoinna torstaina 29.10. tavanomaista pidempään. Liikkeitä on mukana yli 30, osallistujalistan ja liikkeiden erikoistarjoukset löydät Hyvinkään kaupunkiyhdistyksen kotisivuilta.

 

HEIJASTUKSIA – Hyvinkään Halon taiteilijapaneeli / pe 30.10. klo 18.00

ON AIR Hyvinkää, Hyvinkään kaupungin YouTube-kanava ja Facebook

Hyvinkään Halo -valotapahtuman taiteilijoita kokoontuu yhteen Hyvinkään taidemuseon Kaapon galleriaan. Keskustelua valosta ja varjoista, valon merkityksestä taiteessa, heijastuksesta, väreistä ja taiteesta ylipäänsä moderoi toimittaja Miia Maria Lahti. Mukana menossa on myös taidemuseon ma. museolehtori Laura Wiio-von Konow. Tilaisuus lähetetään suorana, maksuttomana lähetyksenä Hyvinkään kaupungin ON AIR Hyvinkää -kanavien kautta ja se on seurattavissa ainoastaan verkkotapahtumana.

 

Arkikullan Halo-festarit / 29.10.–31.10.

Kulttuurikahvila Arkikulta, Koulukatu 8

Arkikullan takapihalla järjestetään Halo-viikon inspiroimana minifestarit! Kolmen päivän aikana Arkikullan teltassa esiintyvät Katri Oikarinen, Arthur the Marcher, Pirkka Lindholm ja Afrocosmos. Terveysturvallisuus huomioiden konsertteihin mahtuu kerrallaan vain 20 henkilöä. Tarkan Halo-festariohjelman löydät Arkikullan kotisivuilta.

 

Liz West – In Physical Reality / 30.10.2020–28.2.2021

Hyvinkään taidemuseo, Jussintori, Hämeenkatu 3 D

Kuvanveiston sekä näyttävien installaatioiden parissa työskentelevän kuvataiteilija Liz Westin näyttely täyttää lokakuussa taidemuseon Ison salin ja Kaapon gallerian teoksilla, jotka houkuttelevat luokseen ja tarjoavat keholle ja mielelle väriterapiaa vuoden pimeimpään aikaan. Tilasidonnaiset, usein heijastuksia ja synteettisiä materiaaleja hyödyntävät teokset käsittelevät väriä fyysisenä ja psyykkisenä kokonaisuutena. Myös valolla on erityinen rooli Westin teoksissa – ilman valoa värit eivät tulisi edes esiin. Glasgow School of Artista valmistuneen brittitaiteilijan teokset hyödyntävätkin värin ja valon voimaa tarjoten kokonaisvaltaisia, moniaistisia elämyksiä. In Physical Reality on Westin ensimmäinen näyttely Suomessa ja samalla taiteilijan ensimmäinen kansainvälinen yksityisnäyttely Euroopassa. Westin töitä on nähty Dubaissa, Berliinissä, Pariisissa ja New Yorkissa. Kotimaassaan hänen teoksiaan on pysyvästi Lontoossa, Manchesterissa ja Buryssä. Näyttelyn on kuratoinut Finnish art Agencyn Laura Köönikkä. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 29.10. klo 18.00.